Rekrytering – metoder för ansökanden

Dagens föreläsning började med en lite udda diskussion om slaveriet och om hur slavarnas situation kunde ha sett ut för 200 år sedan om en HRM person möjligvis skulle ha funnits som hjälp. Skulle slavarna möjligtvis ha haft en bättre arbetshälsa och på så vis ha kunna jobba ännu effektivare om en HR expert hade stått i bakgrunden? En lite intressant diskussion värd att fundera på….

Dagens huvudsakliga tema handlade dock om rekrytering och rekryteringsprocessen, bland med några andra teman som vi gick igenom lite ytligt. Vi gick lite in på urvalsprocessen också, på vilka saker som påverkar vem man i slutändan väljer, men det skulle vi fortsätta med mera nästa gång. Vad jag däremot nu tänkte lite fundera på, som vi även funderade på en del under föreläsningen, är vilka metoder sökanden själv kan använda sig i själva rekryteringsprocessen för att kanske på ett bättre sätt stå ut från mängden.

Det som en del kom fram med under föreläsningen var att eget initiativ uppskattas mycket av potentiella arbetsgivare! Många gånger lägger företag inte alls ut några arbetsansökningar men det betyder inte att de inte har tänkt anställa någon. Att gå fram till företaget riktigt själv med sina ansökningspapper i handen kan vara till stor fördel. Lite liknande gäller färdiga ansökningsblanketter. Det kom under föreläsningen fram till tals att man lätt försvinner bland med mängden om man endast fyller i ett färdigt ansökningsformulär. Jag menar företaget får in hundratals likadana ansökningar så hur i världen tror man att man kommer att stå ut om man är tråkig och gör likadant? En flicka på kursen sade att hon hade förutom det här färdiga ansökningsformuläret även skickat in en skild ansökan och på basen av det hade hon blivit kontaktad av företaget. Under intervjun hade de i företaget dessutom erkänt att de inte ens hade kollat igenom den färdiga ansökningsblanketten utan valt ut henne på basis av hennes mer personliga ansökan… Där ser man sen, något värt att tänka på!

Vad vi lite också gick in på gällande samma tema var hur mycket vanligare det har blivit att man ska bifoga en bild på sig själv i sin ansökan. Vi kom fram till att det både kan ha en negativ och en positiv sida, beroende på hurdant jobb man ansöker om. Alltid är det kanske inte så bra, eftersom det kan leda till diskriminering av någon som kanske skulle ha vari mer kompetent än den andra till just en viss arbetsuppgift. Själv anser jag att det kanske skulle vara relevant att bifoga en bild på sig själv då man söker om jobb inom servicebranchen där man hela tiden är i kontakt med människor och det kanske krävs att man ser trevlig och glad ut. Det här är också en sak man skulle kunna debattera om i oändligheter men det tänker jag inte göra nu.

Solig fortsättning på den här fina onsdagen!

//Sarina

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.