Vad motiverar oss att jobba?

Vad är det som får oss att arbeta hårdare? Pengar skulle man väl kunna tro? Inte enligt Dan Pink. I sitt tal om motivation förkastar han tanken om att belöningar får oss att prestera bättre, åtminstone i de flesta fall. Han menar att belöningar fungerar endast i rutinbaserade jobb, som kräver minimalt eller inget tankearbete. För övrigt lär större belöningar ge till och med sämre resultat än vanligt, då arbetet kräver ens lite kreativt tänkande. I dagens läge kräver allt fler arbetsuppgifter tankearbete, snarare än mekaniskt och rutinerat arbete. Det är också vad de flesta människorna är ute efter, vi vill göra ett jobb som har betydelse.

Pink är inte den enda som har märkt denna utveckling. Här om veckan lyssnade jag också på ett radioprogram där motivationsexperten Jari Sarasvuo talade om precis samma saker, att bättre materiella belöningar inte leder till bättre prestationer. För en tid sedan berättade riksdagsledamoten Mikael Jungner på ett seminarium att många av våra organisationer ligger efter sin tid, han menade att ungdomar i allt mindre grad ser pengar som en avgörande faktor då de funderar vad de vill jobba med då de blir stora.

Vi lär alltså vara på väg mot en värld där traditionella auktoriteter och system med käpp och morot tappar effekt. Däremot verkar framtiden handla mer om att finna sin talang, att utnyttja sin potential och bli det man alltid velat vara. Expertis blir allt mer värt. Därför definierar jag möjligheter till största belönings och motivationskälla i arbetslivet.  Möjligheten att välja vad man gör, när man gör och hur man gör ger åtminstone för mig större tillfredsställelse än bara pengar till exempel. Pengar är något som kommer på köpet, då man gör det man tycker om och är bra på känns arbete inte som arbete längre. Då är det ju som om man fick pengar gratis, man får göra det man vill och får dessutom betalt.

Till sist vill jag uppmuntra er att kolla Chris Rocks standup-sketch om skillnaden mellan jobb och karriär på youtube. Skrattgaranti… http://www.youtube.com/watch?v=HG9paM_3QRM

För de som är intresserade finns Dan Pinks tal på ted.com och  Jari Sarasvuos radioprogram på ylle arenan! Länk till klippen finns nedan!

Mathias Brunnsberg

Källor:

http://areena.yle.fi/radio/1802923

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.