”Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga”

Eftersom jag inte var på förra föreläsningen p.g.a. återhämtning efter en operation, kan jag enkelt skriva om delen angående stress. Alla är vi olika, vissa stressar lättare än andra, och jag vet att jag är en person som lätt tar på mig för mycket och märker det alltför sent. Då tar stressen över. Som nu när jag varit sjukskriven. De första dagarna kunde jag ta det lugnt och ”njuta” av att jag hade goda själ till att inte kunna göra arbeten och jobba. Men så plötsligt, när man tagit det lugnt i några dagar, så känner man hur stressen börjar ta över och plötsligt märker man att man har mer att göra än vad man egentligen skulle hinna med. Om inte tala orka med.
Denna ”stressbarometer” blir enkelt full i dagens läge. TCO (sverige) tar upp detta i ett av sina pressmeddelanden 2012. ”Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga” och visst stämmer det. Alltfler sjukskriver sig p.g.a. burnout, och även kortvarig stress påverkar sjukskrivningarna negativt. En av TCOs undersökningar visar att 56% av alla tjänstemän har svårt att koppla bort jobbet då de kommer hem, vilket jag tycker är alldeles fruktansvärt! Detta påverkar ju både arbetslivet, för att inte tala om det privata livet.
Dessutom är det skrämmande att läsa Önneviks och Lindmarks (2006) påstående om att människokroppen konstant befinner sig i ett visst stresstillstånd, så man skall bara fråga sig vilken grad av stress en person befinner sig i, inte om personen är stressad. Att man kan minska stressen, eller lära kroppen att hantera den bättre, med hjälp av hobbyer eller motion t.ex., låter ju i och för sig bra, men så gäller det ju också att finna tid för dessa aktiviteter. Detta utlöser ännu ett stressmoment i ens liv eftersom det ju oftast handlar om att tiden är svår att hitta. Jag vet själv att motion hjälper, och regelbundna träningspass får en att må bättre, men samtidigt trycker den där lilla känslan i ens bakhuvud på, den där som påminner en om allt som väntar när man slutat träna… Så inte är det lätt i dagens läge, och tyvärr är det ju oftast arbetet som lider till en stor del. För ingen presterar bättre i det långa loppet under stress.

Lindmark & Önnevik (2006) Human Resource Management, Studentlitteratur AB, Lund.

TCOs pressmeddelande 02.03.2012, Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga. URL: http://www.tco.se/Templates/Page1____238.aspx?DataID=12476 (läst 6.4.2013)

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.