Belönande belöning

En arbetstagare behöver alltid någon form av belöning för sitt arbete, belöning och bedömning är ett sätt att motivera arbetstagaren. Belöningssystemet är ett sätt för arbetstagaren och arbetsgivaren att ge något för varandra, arbetstagaren presterar och arbetsgivaren ger t.ex. pengar för arbetet. (Lindmark et. al. 2011:153)

När man diskuterar om belöningar börjar man oftast att fundera på hur man själv blivit belönad inom arbetslivet samt hur det motiverat att arbeta mer effektivt. En belöning behöver inte alltid vara t.ex. pengar, belöningar kan även vara ett muntligt tack från avdelningschefen eller bättre arbetsturer. (Talouselämä 2002) I Finland är det vanligt att företag ordnar en eller två gånger om året något evenemang för hela företaget, t.ex. lillajulsfest, detta kan även ses som en belöning. Det lönar sig att belöna sina arbetstagare, oftast har det endast positiv påverkan på företagets produktion. (Yle 2005)

Från ett HRM perspektiv handlar belöningar om motivation, alltså att motivera arbetstagarna att stanna i företaget, göra sina arbetssysslor och förbättra sin prestation. (Lindmark et. al. 2011:153-154). Jag tänkte ta upp varierande belöningar för arbetstagaren, alltså vilka typer av belöningar kan vara motiverande för arbetsuppgiften. L. Mullins teori på olika belöningars funktioner (Lindmark et. al. 2011: 156-157) ger en bra överblick på tre olika behov och förväntningar som de anställda har inför belöning:

–          Ekonomiska behov, var individen förväntar sig att få ekonomisk belöning för sitt arbete och möjligtvis en ”bonus” av extra arbete.

–          Sociala relationer, var individen skall känna sig som en del av arbetsgruppen, denna behov har en viktig funktion i individens arbetsvälmående.

–          Inre tillfredsställelse, var individen skall känna sig att arbetsuppgifterna är meningsfulla och att han/hon har en möjlighet att utveckla sig själv i arbetet.

Mullins teori beskriver bra vad individen förväntar sig från sitt arbete och det är Hr avdelningens uppgift att se till att alla får sin belöning. Belöningssystemet är igen ett exempel på hur mångfaldigt arbetet är inom HRM, allt från noggrann ekonomisk belöning till arbetsvälmående.

Källor:

A. Lindmark & T. Önnevik (2011): Human Resource Management – Organisationens hjärta. Andra upplagan. Studentlitteratur

Palkitseminen kannattaa, Monna Tervo, Yle, yle.fi 22.11.2005 URL: http://yle.fi/uutiset/palkitseminen_kannattaa/5747209 (Läst 7.4.2013)

Palkitseminen on taitolaji, Irmeli Salo, Talouselämä, talouselama. fi 27.11.2002 URL: http://www.talouselama.fi/tyoelama/palkitseminen+on+taitolaji/a2045069 (Läst 7.4.2013)

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.