Rekrytering under recession

Rekrytering är en del av företagen som förminskar under en recession. Gamla arbetstagare blir pensionerade, människors heltids kontrakt tar slut och man anställer inte nya människor. Detta är ett stort problem under ekonomiska svackor, att arbetslösheten stiger. Då rekryteringen är en stor och viktig del av företagen, blir det problem då man har för mycket jobb för de människorna som blir kvar i företaget, och t.ex. en människa får sköta två människors jobb men den ena har fått sparken och så blir det bara en arbetstagare kvar.

En stad som klarat sig bra trots recessionen är Uleåborg. På sidan www.hs.fi(Oulu on ahkerin kesätöiden tarjoaja skriven av Matti Huuskonen och Marko Jokela den 3.4.2013) skrivs det om att staden har vuxit i och med kommunfusioner och som resultat av detta finns det även mer sommarjobb åt stadens ungdomar. Staden har infört ett system, som även många andra städer utnyttjar, att staden delar ut sommarsedlar åt alla stadens 15-17 åringar. Med denna sedel betalar staden ut 280 euro åt arbetstagaren som anställer en ungdom för antingen två veckor eller tio dagar. Då arbetstagaren får ungdomarnas lön från staden, behöver de inte betala något för att anställa en ungdom, som får ett jobb i några veckor, och således får viktig sommarjobbs erfarenhet.

Detta system har fungerat bra för staden, och de har betydligt mera jobbplatser åt unga än t.ex. Esbo stad som ändå är en betydligt större stad. Detta är ganska konstigt med tanke på att det finns parker, simstränder och så vidare även i en storstad som Esbo. Detta är något som jag tycker att städerna skulle kunna ta och tänka på, dessa företag, samfund och församlingar har inget att förlora i och med att de inte själva betalar för ungdomarnas lön. Dock betyder detta at staden är tvungen att satsa mera. Detta borde ses som ett viktigt projekt då detta innebär att många ungdomar får deras första jobb och får början på en CV, som är viktigt då de söker jobb kommande somrar, eller varför inte vid sidan om studier.

Under recessioner är det svårt att bestämma vad man skall satsa på, dock har det den senaste tiden diskuterats så mycket om unga som är utanför samhället, så att satsa på ungdomars välmående genom ett liknande projekt låter som en bra idé. Man får en samhörighets känsla om man har ett jobb, och genom det kanske får vänner eller kompisar. Då känner man sig inte lika utanför samhället som om man bara ligger hemma på soffan hela sommaren. Förstås en annan bra sak med detta, man får lite fickpengar.

Källa: http://www.hs.fi/kotimaa/Oulu+on+ahkerin+kes%C3%A4t%C3%B6iden+tarjoaja/a1364873331494http://www.hs.fi/kotimaa/Oulu+on+ahkerin+kes%C3%A4t%C3%B6iden+tarjoaja/a1364873331494

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.