Urval- hur väljer man rätt person?

Då man inom RHM skall anställa nya arbetstagare är det viktigt att man anställer rätt person för den rätta positionen. Det kan vara svårt att på basen av ett papper, en ansökan och en CV, få grepp om hurdan den människan verkligen är, kan den sin sak, och hur passar han in i organisationen och det arbetssätt som anammas just där. På grund av detta har man arbetsintervjuer. Först skiljer man agnarna från vetet genom att läsa igenom människors arbetsansökningar, och på basen av dem kallar man in människor för intervju.

Intervjun berättar mer än en papperslapp. En CV kan inte berätta om kroppsspråk, eller hur social människan egentligen är. Redan en kort intervju berättar mycket om den människan. Hur skall man då veta om det är rätt människa för det jobbet? Det kan man naturligtvis aldrig veta, men därför försöker man ha en så intressant annons för arbetet, och en sådan annons som attraherar rätt människor.

Ibland vill dock företag skyffla över den jobbiga biten av att sålla alla arbetsansökningar till andra. Då kan man göra som företaget Vegamark som använde sig av Novagos rekryteringstjänst Go, som det skrivs om i Västra Nyland 26.11.2012. VD:n för Vegamark letade efter en produktionsplanerare och hittade genom Go åt sig en i form av Karl Nilsson som hade varit arbetslös i över ett år. Vegamark behövde en produktionsplanerare så snabbt som möjligt, och Novago rekommenderade Nilsson åt VD: för företaget. Novago hade fått Nilssons CV från arbetsförmedlingen, de har alltså ett samarbete. Det gynnar även arbetsförmedlingen att människor får jobb. VD:n Timo Räisänen var mycket nöjd med arbetet som Novago gjorde åt honom och tyckte att det sparade både tid och pengar. Detta var alltså ett lyckat samarbete för alla inblandade parter. Detta samarbete sparade både tid och pengar för Vegamark, så VD:n var mycket nöjd.

I detta fall var det alltså ett lyckat urval. Företaget fick rätt man för rätt jobb. Vad händer om man anställer någon och det visar sig att det inte alls är rätt person? Det händer ganska ofta att människor ljuger på sin CV, eller överdriver sin kompetens. Man kan ljuga om språk man kan, eller andra färdigheter. Detta märks inte direkt i intervjun, men sedan senare när man skall börja jobba märks det att man mitt i allt inte kan något simpelt som man kokat ihop på sin CV. Därför finns det ofta prövotider, det vill säga att företaget kan säga upp den nya arbetstagaren utan orsak, och även arbetstagaren kan välja att lämna jobbet om uppgifterna inte matchar med förväntningarna. Detta händer utan uppsägningstid, därför kallas det prövotid.

Man skall alltså vara noggrann med urvalet, för det första att man attraherar rätt sorts människor som svarar på ens arbetsannons, sedan skall man se till att få rätt människor på intervju, och sedan sist men inte minst se till att få rätt man eller kvinna till rätt position.

Källa: http://vastranyland.fi/min/2012-11-26/langtidsarbetslosa-far-hjalp-att-hitta-arbete

Det här inlägget postades i Urval och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.