Att förbättra arbetsmiljön

Under de senaste åren har det blivit allt viktigare för företag och andra arbetsplatser att försöka skapa en god miljö för de anställda. Detta kan ske på olika sätt, ett tidigare blogginlägg tog upp aspekter så som motion, hälsokontroller och gymkort. Dessa är bra exempel på hur man skall försöka få den enskilda personen på arbetsplatsen att må bra och således också kunna arbeta effektivt. Jag har själv erfarenhet av en annan typ av metod att skapa en god arbetsmiljö, detta gäller arbetsplatsen som helhet och de anställda för en grupp. För att den enskilda individen på arbetsplatsen skall må bra räcker det inte endast med god hälsa och goda vanor, personen bör också trivas med de övriga anställda.

Jag har under några år varit anställd som säkrare på en äventrysbana i Österbotten. Banan är byggd fem meter upp i trädkronorna och den består av olika typer av hinder som man skall klara av. Banan fungerar som en cirkel, när du har klarat ett hinder går du alltså vidare till nästa tills du slutar på samma plats som du började. Förutom detta finns det även ett antal andra moment som på ett eller annat sätt utmanar personer till fysisk ansträngning och höga höjder. Under min tid som anställd på detta ställe har vi flera gånger tagit emot företagsgrupper. Grupperna har fått pröva på de olika momenten, dels genom att hjälpa varandra genom teamwork och dels genom att uppmuntra varandra på avstånd. Målet med dessa övningar är att stärka gruppkänslan bland de anställda och få dem att arbeta tillsammans även utanför arbetsmiljö. Förutom detta gör de krävande uppgifterna att gruppen på ett annat sätt än tidigare knyts ihop, de är alla lika ovana och vilsna och vet också att de behöver uppmuntra och samarbeta för att klara av det. Denna krävande miljö åstadkommer således något annat än andra typer av gemensamma utflykter och tillställningar.

Det är alltså viktigt även för företaget att de anställda trivs tillsammans. Det gör att de arbetar effektivare och blir även mer villiga att bidra med sig själva och sin kapacitet till företaget. Jag tycker själv att det är intressant att se hur de olika grupperna arbetar med varandra och hur erfarenheterna formar dem. Det finns förutom detta även andra liknande övningar eller erfarenheter som företag kan ta del av för att förstärka gemenskapen på arbetsplatsen.

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.