Skillnader i rekrytering

När ett företag behöver arbetskraft går de olika tillväga, beroende på företagets storlek och  hur ”hög” post den är frågan om. Företag tar oftast hjälp utifrån för att hitta rätt person till de högre posterna. Detta kallas headhunting, en sort konsultering där en headhunter försöker hitta rätt person till posten. Processerna är långa och kan vara ofta verkligt krävande men dessa är knappast någonting jämfört med hur det är i Stor-Britannien. I Talouselämäs artikel ”Työhaastattelu Lontoon tyyliin” av Hanna Jensen(nr.12/22.3.2013) berättar Anu Niklasson hur det var att söka jobb i London.

I artikeln kom det fram att brittiska företag värdesätter sökandets värderingar i livet. Arbetserfarenheten spelar inte så mycket roll utan de individuella kompetensen som sökandet har, personaliteten. Processer är lång och består av många olika skeden. Ett skede  gick ut på att berätta i 40 minuter om vad man vill av livet!! Dessutom är det viktigt att ha enorm information om företaget OCH att få fram kunskapen i intervjuerna. Mest häpnadsväckande är att när hon fick jobbet, så kom det ett meddelande där de ännu ville att hon listar 10 saker som inte kommit fram i intervjun. Summa summarum utan konsulthjälp på förhand skulle hon aldrig ha blivit anstäld. Rekommenderar stort artikeln, LÄS DEN!

Förra veckan genom att Finnairs nya VD Pekka Vauramo prensenterades. Var det en följd av dagens  tren inom rekrytering menade YLE experter. Tidigare var det vanligt att man tog från samma branch, men nu förädras en förändring. Varför just Vauramo som har haft förflutet i gruvindustrin ska leda ett flygbolag!?! Nå svaret är att hans förflutna har varit i Aasien där Finnair just vill förstärka sin position. Dock kan  det diskuteras varför Cargotec(Vauramo) och Finnair(Vehviläinen) bytte VD sinsemellan…

Modellen som Helsingfors stad inför, kommer att bli intressant att följa med. Målet är ju att få de mest kompeteta personera på jobb oavsett bakgrund, kön och utseende.http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/helsinki-kokeilee-nimetonta- tyonhakua/2013/02/1706213 Tror ni  att det kommer att fungera? Det är ju kompetens som behövs för utveckling.

PS. HSA tog guld idag i kårserien. CAMA

Alex

Källor:

Talouselämä nr.12 22.3.2013 ”Työhaastattelu Lontoon tyyliin” Hanna Jensen

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.