Vad är HRM?

Det här blir en mycket sen start till kursen, men jag hade lite problem med att komma in till den här bloggen…

Termen HRM (= Human resource management) har förstås en direkt förklaring som beskriver funktionen som ledning och organisering av den tillgängliga arbetskraften som en organisation har. HMR ansvarar också oftast för rekryteringen och överhuvudtaget för att organisationen alltid har den nödvändiga kunskapen och tillräckligt stora personalresurser för att klara av sitt arbete. Med tanke på just denna kontinuitet i personalresurser handlar HRM också om att organisera skolningar åt anstälda och ständigt evaluera utvecklingen av deras professionella kunskaper.

En annan sida av HRM handlar om arbetstillfredställelsen hos personalen samt belöningen som organisationens medarbetare får för sitt arbete. Denna funktion är också mycket viktig eftersom olika belöningar, som t.ex. löneförhöjningar och olika sorters bonussystem, kan användas som ett inflytelsefullt verktyg för att motivera medarbetarna att arbeta på det önskade sättet. Å andra sidan kan t.ex. ett ojämlikt och komplext bonussystem skapa mer frustration än nytta bland medarbetarna. Ett kanske inte så direkt men endå klart exempel på detta var det så kallade Finnair-caset, där de annställda, den allmänna publiken och slutligen också den ansvariga ministern tyckte att ledningen hade fått ett alltför stort bonustillägg samtidigt som flera medarbetare fick sparken.

HRM är en mycket intressant men också en mycket krävande gren inom organisationsledningen. Den största utmaningen den möter är det faktumet att olika medarbetare värderar olika saker på olika sätt och således motiveras de också på olika sätt. En medarbetare uppskattar hög lön och hög status i sitt jobb och är färdig att offra största delen av sin tid åt sitt arbete, medan en annan medarbetare nöjer sig med mindre lön men vill istället ha mera fritid. Det är också mycket viktigt att medarbetarna har en känsla av att ledningen verkligen intresserar sig för dem och bryr sig om dem. HRM ska alltså styra personalen från organisationens synvinkel men endå koncentrera sig individuellt på varje medarbetare. Detta är säkert lättare sagt än gjort…

Det här inlägget postades i Vad är HRM och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.