Hälsa är viktigt för företag

Det har i tidigare inlägg i detta blogg diskuterats om stress, motivation och så vidare. Jag tänker inte ta upp olika teorier om arbetsprocessen, som t.ex. Maslows behovsteori. (Lindmark et. al. 2011:32-34) I detta inlägg vill jag ta upp hur viktigt individens hälsa är för företaget.

Inom HRM är det viktigt att arbetstagarna mår bra och det finns en bra arbetsmiljö inom avdelningen, men en viktig faktor som också måste tas i beaktande är individens hälsa. Hälsa är viktigt för individens välmående och företagets effektivitet, hälsosam livsstil leder till effektivare arbetare.

Lindmark et. al. (2011:121-122) presenterar viktiga faktorer för att hållas till ett hälsosamt liv:
– Regelbunden motion, vilket också ökar förmågan att klara påfrestningar.
– Hälsosam kost.
– Sömn, eftersom brist på sömn kan förorsaka onödig irritation och minskar effektiviteten på arbetsplatsen.
– Mental träning, alltså träna sig själv att vara i balans både psykiskt och fysiskt.

Dessa fyra faktorer som presenterades ovan kan också tillämpas till god stresshantering, men de är även viktiga faktorer för att hållas till ett hälsosamt liv. Företag kan bekanta sig med utomstående konsultering för att få hjälp med att skapa en hälsosam arbetsmiljö och lära sina arbetsgivare om t.ex. hälsosam kost. I Finland är det vanligt att företag gör kontrakter med vissa gym för att dess arbetstagare skall få ett gymkort för ett lägre pris, detta kan motivera arbetstagarna att motionera mer.

Källor:

Lindmark. A & Önnevik . T (2011): Human Resource Management – Organisationens hjärta, Andra upplagan, Studentlitteratur

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.