Kollektivavtal

Under senaste föreläsningen diskuterades kollektivavtal, något som tydligen fortsatt här på bloggen, och någon/några ställde sig, enligt min uppfattning, aningen negativt till idéen och tycker att det tar bort arbetstagarens individualitet. Jag håller delvis med denna åsikt, i och med att jag anser mig vara kapabel av att förhanlda, och har förhandlat, till mig en lön som jag uppfattar som rättvis, även om arbetsgivaren erbjudit lön enligt kollektivavtal. Men även i detta fall har kollektivavtal försökt sätta käppar i hjulen för löneförhandlingar och jag har uppfattat det mera som ett hinder än något positivt. Som en parentes, måste jag dock medge att jag inte känner till alla de förmåner, utöver lönen, som jag har fått ta del av i och med kollektivavtal. Jag anser att jag har koll på det jag kan/inte kan, på mina intressen, vad jag har att erbjuda, vad marknaden erbjuder för lön och där med också vad jag tycker att jag är värd.

Efter att ha sagt det här, måste jag säga att jag förstår idén för kollektivavtal. I och med att de flesta som arbetar, ser sitt arbete bara som ett sätt att få pengar för att leva och inte har fullt koll på sin karriär så kanske de inte heller vet vad de kan få i lön och utan kollektivavtal riskerar att få för lite betalt och bli utnyttjade. Dessutom har en person med t.ex. endast grundskoleutbildning som sitter vid kassan i butiken inte samma kraft, och eventuellt saknar kunskapen, att förhandla fram en rättvis lön. Där med är tror jag att det för den stora allmänheten är bra med dessa avtal.

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kollektivavtal

  1. Peter Björkroth skriver:

    Jo, med hänvisning till tidigare inlägg om t.ex. arbetslösa och utbud o efterfrågan, så kan man ju tänka sig att arbetsgivarna skulle försöka pressa ner lönerna så lågt som möjligt eftersom det ju finns ett stort utbud potentiella ”butikskassor” och motsvarande… icke-utbildad arbetskraft alltså…

Kommentarer är stängda.