Hur påverkar strejker?

Jag har undrat mig över vad som sker efter en strejk oavsett resultat. Det måst ju uppstå friktion mellan arbetstagarna och arbetsgivarna. Kan man glömma det förflutna eller kommer det alltid att spöka att ”han eller hon var stark initiativtagare till strejken” etc?Hur egentligen är arbetsstämningen när den lagstadgade 14 dagars varningstid börjar? Är det så att arbetsgivaren kräver mera av arbetarna? Visserligen har strejkande alltid konsekvenser och man skall stå för sina rättigheter. Men i slutändan när man kollar, så har en strejk mycket negativa konsekvenser. Eftersom kostnaderna ökar pga. produktionsuppehållet och intäktsflödets stop. Arbetsgivaren måste ju åtgärda luckan på något sätt. Ofta faktiskt genom att minska på personalen. Är det värt att få en 2 % lönehöjning men samtidigt riskera att inte överhuvudtaget få lön?

Det verkar vara för övrigt mycket blåsigt i flygbranchen..http://www.svd.se/naringsliv/norska-politiker-bojkottar-ryanair_8076232.svd

http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288559073305.html?pos=alista-15 (21.4.2013)

Alex

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hur påverkar strejker?

  1. Peter Björkroth skriver:

    Tack för den nyheten! Vi har ju talat en del om slavar… 😉
    dethär är nog en spännande uyveckling, sådär globalt också. vem får skattepengarna? var finns jobben? vems kollektivavtal, vems lagar etc…
    kolla också denhär:
    http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/ryanair-i-jattebrak-om-social-dumping_8079680.svd

  2. Stella skriver:

    Ifall man är en del av en fackförening är det väl ”obligatoriskt” att strejka då föreningen betsämmer? Man försöker ju få vissa resultat eller protesterar mot dåliga arbtesförhållanden/lön. Jag håller med om att strejkar har negativa konsekvenser, men en välplanerad strejk med välgenomtänkta förändringar brukar vara effektiv.

Kommentarer är stängda.