Manipulerande makt/bestämma själv

Pia Svanström inledde gästföreläsningen med att presentera två böcker som hon ansåg vara viktiga. Den första av dem, som jag tyvärr inte hann snappa upp namnet på, framförde svagheter med ett ledarskapssystem där chefen alltid vet bäst och där makten är manipulerande. Bokens författare menade, vilket Svanström höll med om, att yrkeskunniga människor ska kunna bestämma själva. Här tycker jag det ligger en central fråga: hur mycket skall chefen eller övermakten bestämma och hur stor bestämmanderätt skall de anställda själva ha?

Att få bestämma själv motiverar arbetstagaren men ändå tror jag att det till en viss mån måste finnas en ”styrning” från chefens sida. I stället för att se styrningen som bestämmande kan chefen uttrycka sin styrning till exempel genom att ställa rätt problematiserande frågor som får arbetstagaren att ta beslut som överensstämmer med chefens intentioner. Det måste finnas en fungerande kommunikationskedja mellan chefen och den som tar beslutet. Sedan måste det ju hos arbetstagaren finnas en förståelse för organisationens linje så att denne skall kunna följa linjerna. Vidare måste rekrytering ske på det viset att chefen anställer dem som han har förtroende för, alternativt har en HR-ansvarig som han litar på och då en arbetstagare som ny kommer in i organisationen måste denne ledsagas för att få förståelse för organisationen och samtidigt ge chefen tryggheten att lita på den anställda.

Ändå tror jag att det ofta i fråga om beslutsfattande kan vara delad åsikt om vad som är det rätta beslutet. Vems omdöme gäller då i sista hand? Är det chefen som får säga sitt eller kan arbetstagaren påstå att chefen har fel? Det är ytterst viktigt med sakkunnighet både från chefens och arbetstagarens sida. Samtidigt är det viktigt att de är färdiga för att ta kompromisser och se objektivt på varje enskild situation.

På sätt och vis kan jag tänka mig att den manipulerande makten är ”enklare”. Men jag tror att resultatet blir flera gånger bättre om det finns mer utrymme för diskussion, eget beslutsfattande, tillit och kreativitet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.