Pensionsåldern

En kommentar på mitt tidigare inlägg och andra diskussioner på denna kurs fick mig att fundera på pensionsåldern. Pensionsåldern kommer troligen att stiga i framtiden. Redan nu har det förutspåtts att pensionsåldern kommer att stiga med två år för dem som är födda efter 1963. (Vironen 2013) Hur kommer situationen att vara då människor födda mycket senare skall gå i pension? Kommer pensionsåldern att stiga även mer?

EU-kommisionen vill att Finland höjer pensionsåldern på grund av att livslängden har stigit. (EU-kommisionen vill sehögre pensionsålder i Finland 2012) Det finns flera logiska skäl till att höja på pensionsåldern, även på grund av att vi snart kommer att ha mer pensionerade än människor i arbetslivet, men för oss som snart skall börja med sin karriär är detta inte en väldigt motiverande faktor. Pensionsåldern är ett aktuellt diskussionsämne, varför jag inte skrivit så mycket bakgrundsfakta om ämnet utan hoppas mer om att göra om era åsikter om ämnet.

Källor/Nyttiga länkar:

EU-kommisionen vill höja pensionsåldern i Finland, FNB 16.2.2012, hbl.fi URL: http://hbl.fi/nyheter/2012-02-16/eu-kommissionen-vill-se-hogre-pensionsalder-i-finland (Läst 23.4.2013)

Katso milloin pääset eläkkeelle, jos eläkeikää nostetaan portaittain, Petri Vironen 8.2.2013 Yle Uutiset, yle.fi URL: http://yle.fi/uutiset/katso_milloin_paaset_elakkeelle_jos_elakeikaa_nostetaan_portaittain/6484415 (Läst 28.4.2013)

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.