Om bedömning

Förra veckan pratade vi om bedömning och belöning på föreläsningen. Vi pratade kort om negativ och positiv bedömning och hurdant inflytande de kan ha på medarbetaren. T.ex. positiv feedback är alltid roligt att få och den kan dessutom motivera medarbetaren och skapa bättre prestationsvilja på arbetet.  Men hur är det med negativ bedömning?

Det nämndes på föreläsningen att om man misslyckas och får sparken genast, har ingen lärt sig av misstaget eller blivit bättre. Jag tycker att det är just så, man borde ge en ny chans för de anställda. Även om man har misslyckats med någonting, kan förmannen eller en annan medarbetare alltid ge feedback och instruktioner för hur man kan förbättra sig.

Förra veckan såg jag en nyhet på tidningen där man berättade om ett nytt nyhetsankare som skulle debutera hos en amerikansk tv-station. Nyhetsprogrammet hade just inlett då han öppnade munnen och det kom ut två svärord i den direkta sändningen. Han insåg troligen inte att mikrofonen var på och att sändningen hade börjat, eftersom han ännu höll på att läsa manuset på bordet. Han fick sparken efter sändningen.

Det är ett misstag att svära på en direkt nyhetssändning, det kan man medge. Men ändå känns det orättvist att mannen fick sparken efter sin första sändning, då han antagligen också var mycket nervös. Jag tycker att man borde ha gett honom åtminstone en chans till.

Nyheten hittar ni bl.a. härifrån:

http://www.mtv3.fi/viihde/ulkomaiset.shtml/uutisankkuri-kiroili-ensimmaisessa-lahetyksessaan—potkut-tuli/2013/04/1741563

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.