HRM & Mobbning

En del av Human Resource Management går ut på att styra och sköta atmosfären på arbetsplatsen. En bra arbetskultur- och atmosfär har en positiv inverkan på arbetarna, eftersom de då trivs och mår bättre då den interna atmosfären är bra. Fastän företagen strävar efter en god arbetsmiljö är det kanske lättare sagt än gjort. Olika typer av konflikter, spänning, strider och mobbning har ibland tendensen att uppstå mellan människor. Mobbning är något som knappast ingen vill hamna ut för och största delen av människorna säger sig vara emot mobbning. Trots detta hittar man mobbning vart än man går. Det kan existera i familjen, i skolan, och även på arbetsplatsen.

Mobbning på arbetsplatsen är inte effektivt för företaget, och den som utsätts för mobbning drabbas ju naturligtvis mest. Dessutom drabbas även de andra arbetarna också. Enligt Iltalehtis (2012) artikel om mobbning på arbetsplatsen har ca 6000 människor tagit del i en röstning där det frågas ifall man anser sig någon gång blivit mobbad på arbetsplatsen. 86% har svarat ja medan endast 14% svarade nej. Detta innebär att den största delen anser att de blivit mobbade, dock måste man kritiskt se på siffran eftersom begreppet mobbning kan tolkas på väldigt olika sätt och människor reagerar olika känslomässigt. Artikeln bjuder även på mobbningshistorier från diverse arbetsplatser som olika människor upplevt (kolla länken under).

Det gäller alltså för cheferna och HRM avdelning att reda ut konflikterna och få ett slut på mobbning, eller i alla fall försöka reda ut situationen på arbetsplatsen. Hur gör man det? Svaret på detta är knappast entydigt och mobbningen varierar helt beroende på arbetsplatsen och människorna. Det gäller dock att göra något och inte låta situationen bli ännu värre. På Talouselämäs nätsidor (2011) hittade jag en artikel som bjuder på tips om hur man får mobbningen att sluta. Sidan ger också en s.k. definition på vad mobbning på arbetsplatsen innebär, vilket är bra, eftersom människor kan ha så olika synpunkter och tolkningar (kolla in tipsen på länken nedanför).

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012030915307157_uu.shtml

http://www.talouselama.fi/tyoelama/nain+loppuu+kiusaaminen+tyopaikalla/a2030372

Det här inlägget postades i Hälsa och trivsel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.