Icke-rökare

Jag kom nyligen i kontakt med ett svenskt företag som på deras hemsida meddelar att de inte anställer rökare. Jag tycker det verkade som en konstig sak att ta fram på hemsidan så tänkte kollad vad det får för reaktion här. I och med att jag inte direkt vill hänga ut företaget på detta forum så har jag tagit bort namnet på företaget.

Under ”Om oss”=>”Personal” står det följande:

”Självklart är en xyz begåvad, engagerad och icke-rökare, men även en lagspelare som inser att bra passningar till kollegorna är en av de saker som driver en framgångsrik organisation.”

Ordet ”icke-rökare” är sedan länkad till en sida där det följande står:

”Rökare

Det är inte smart att röka. Ett grundkrav på xyz är att man är smart.

Det finns dock bevisligen mycket smarta människor som röker trots att de inser att det är skadligt för både sig själva och andra. Med självdisciplin och vilja kan man sluta röka. Vi söker människor med självdisciplin och stark vilja.

Det finns dock bevisligen smarta och viljestarka människor som röker. Ett medvetet risktagande för något man uppskattar högt.

En rökare tar i snitt 30 minuters paus per dag för att röka, dessutom 8 dagar mer i sjukfrånvaro per år än en icke-rökare. En avsevärd kostnad för företaget.

Vi är ett kostnadsmedvetet företag som inte tycker om risker.

Ergo sum – Vi kan inte rekrytera rökare.

Tips: Vi har dock ett antal snusare…”

Jag tycker det är ganska underligt att skala bort en relativt stor del av potentiella arbetstagare, speciellt då det kan vara bra att ta den här 30 minuters pausen utspritt på arbetsdagen även om man inte röker. Trots att jag själv inte röker, så tror jag inte att jag ens skulle vilja riskera att tappa en potentiellt duktig arbetstagare bara baserat på att de röker och jag tycker att det känns fel att man kan göra så. (Nästan lite olagligt, men det känner jag inte desto mera till)

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Icke-rökare

  1. redfelt skriver:

    Intressant inlägg! Jag håller med om att det är lite underligt att så där starkt vara emot rökning. Visst kan man personligen vara emot rökning, men att inte anställa någon bara för att han eller hon röker låter en aning överdrivet. De finns arbetsplatser där man inte får röka under arbetstiden, vilket är förståerligt, men man kan ju gå miste om flera kunniga och potentiella arbetstagare pga. att de inte rekryterar rökare. -Tips: Vi har dock ett antal snusare…”- låter också lite konstigt…?

  2. joakers skriver:

    Jag håller med redfelt om att detta var ett intressant inlägg. Jag tycker att det är osmart av företaget att profiliera sig på detta sätt, att de sätter sig så hårt emot rökning. Detta är min åsikt främst för att jag undrar hur företagets kunder och samarbetspartners upplever detta. Det beror ju såklart på vilken sorts bransch företaget rör sig i, men låt oss till exempel säga att företaget samarbetade med en utländsk kund från Frankrike, Tyskland eller något annat land där rökning är väldigt vanligt. Eller helt enkelt samarbetade med människor som själv röker. Det finns en stor risk för att företaget skulle upplevas som oförskämt och förnärmande genom sin anti-rökar profiliering. Samtidigt kan det ju också vara så att det ligger något bakom varför företaget väljer att skriva så här på sin hemsida. Kanske någon typ av marknadsföringstrick för att få publicitet? Det skulle vara intressant att veta mer om företaget i fråga och detta fall.

  3. Peter Björkroth skriver:

    Jo, lite intressant detta… vi diskuterar kanske vidare på föreläsningen.

    Peter

  4. Niina Arppe skriver:

    Jag tycker att det visserligen är tveksamt att gå ut med så starka påståenden om att inte anställa rökare, men å andra sidan kan ju arbetsgivaren välja. I kundtjänst förstår jag nog detta väl. Vem vill skötas av en sjukvårdare som stinker tobak eller diskutera bankärenden men en banktjänsteman som luktar tobak eller har en prilla , för den delen, stoppad in under läppen? Icke-rökare/snusare kan antas vara hälsosammare och friskare och pausar inte arbetet pga rökning. Samma logik kan ju skönjas i diskussionen då man talar om att belöna arbetstagare som inte har sjukfrånvaron eller belöna folk som bantar. Hälsoaspekten kan väl hoppas/antas ligga bakom även dessa…

Kommentarer är stängda.