Undersökningar om diskriminering i Sverige

Under föreläsningen 27.3 pratade vi lite om diskriminering vid rekryteringsprocessen. Frågan var om arbetsgivare får fråga alla bifoga ett foto till sin ansökan eller skulle det vara rättvisare att hela processen skulle genomföras anonymt tills intervjuer. Skulle anonymitet ge sökande bättre möjlighet att få ens intervju oberoende av kön, ras eller andra egenskaper? Jag vet inte om anonymitet i rekryteringsprocessen har någon större inflytelse (har inte läst artiklar om detta), det kan vara mera människornas attityder som måste förändras för att minska och sluta diskriminering.

I Sverige har man gjort några undersökningar gällande diskriminering i rekrytering. Första fältstudie kring ämnet gjordes år 2007 och resultatet visade sig att det kan vara även 50 % lättare att få jobbintervju om man har ett ”svenskt” namn istället för ”arabiskt”. Undersökningen gjordes genom att två identiska ansökningar skickades till företag, en med ett svenskt namn och en med ett arabiskt namn. Skillnaden i kallelsefrekvens var även större i företag med färre än 20 anställda.

Naturligtvis kan man inte generalisera resultatet så att detta skulle vara fallet i hela Sverige och i alla branscher utan resultatet täcker undersökta yrken under en viss tidsperiod bara.  Men vi kan fråga oss varför sådana resultat förekommer i undersökningar. Kanske det att vi i nordiska länder har ett relativt homogent folk påverkar något? Är det då ”lättare” att anställa människor med ”liknande” namn och möjligen liknande värden, även om namnet inte säger någonting om personen och hans/hennes kunskaper. Förman måste kunna anställa en person som har liknande värden som hon/han själv och som också går i linje med organisationens värderingar. Det är ju förmannen som ska jobba med den personen dag efter dag.

Liknande prat har också förekommit i finländska medierna. Jag läste några artiklar om invandrare som har haft det svårt eller tycker att det är svårt att få jobb i Finland. En orsak kan vara språket, men många säger att du måste känna någon inom företaget som kan rekommendera dig för att få ens intervju.

En nyare forskning från år 2012 visar sig att diskriminering av äldre i arbetslivet i Sverige är större problem än etnisk diskriminering. Pensionssystemet gör det att vissa grupper gynnas inte av längre arbetsliv eftersom antal år påverkar obetydligt på pensionen. Också de grupper som arbetar i arbetsmiljöer som är krävande både psykiskt och fysiskt måste följa åldersregler, när som man kan pensionera sig. Samtidigt de äldre människor som söker nytt jobb möter mycket ointresse från arbetsgivaren eller motstånd från arbetsmiljön, även om enligt en undersökning skulle ungefär 45 % av människor vara beredda att jobba efter 65 års åldern. Att anställa en äldre person är dyrare för ett företag men kan man titta på ekonomiska aspekter bara?

Dessa är ytterst viktiga men mycket svåra frågor som måste lösas för att kunna ha en nolltolerans gällande diskriminering.

Undersökningar:

http://www2.ne.su.se/ed/pdf/35-3-mcdor.pdf

http://www.seniorbloggen.se/skribenter/”nyare-forskning-visar-att-diskrimineringen-av-aldre-i-arbetslivet-i-sverige-ar-omfattande-och-till-och-med-kraftigare-an-etnisk-diskriminering”/

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Undersökningar om diskriminering i Sverige

  1. annifors skriver:

    Jag har läst en undersökning med samma tema från år 2010. I den här undersökningen behandlades diskriminering i Österrike och Tyskland av individer med muslimsk bakgrund. Resultat påvisade negativ stereotypering av muslimer som leder till diskriminerande beteenden, som att nekas anställning eller att bli orättvist behandlad av arbetsledare och medarbetare. Dessutom syns diskrimineringen också i ovilja att ge utrymme för arbetstagarens rätt till religionsfrihet och i det att man utöva strängare normer för att utvärdera prestationer hos anställda med muslimsk bakgrund.

    Jag tror det är bra att vi diskuterar de här sakerna, kanske vi själva senare blir mera alerta mot diskriminering. Man kan ju alltid hoppas!

    Med den här infon hittas undersökningen:
    Forstenlechner, I., & Al-Waqfi, M., A. (2010). “A job interview for Mo, but none for Mohammed”. Personnel Review, 39, 767-784.

  2. Peter Björkroth skriver:

    Man kan ju fundera på detta med anställning: de stora företagen har lättare att anställa ”utanför” lådan. Detta eftersom en felrekrytering i ett litet företag relativt sett är dyrare än i ett stort… Då blir alltså mindre företag lättare mer konservativa i sin rekrytering…

Kommentarer är stängda.