Arbetsmiljöns betydelse

En trevlig arbetsmiljö kunde man nästan säga att på lång sikt är a och o när det gäller de anställdas arbetsinsats. Till en HRM-person är detta också en väsentlig del –  att se till att personalen trivs på sin arbetsplats. Lindmark och Önnevik (115, 2011) säger att det som hör till att sköta om när det gäller arbetsmiljön är att se till att de anställda inte drabbas av hälsoskador av/på sitt arbete. De menar på att ett lyckat arbetsmiljöarbete leder till ökad produktivitet men även ökad kvalitet på arbetet. Med en god arbetsmiljö ska man komma ihåg att det inte endast gäller fysiska skador utan även den psykiska och sociala hälsan är ytterst viktig att komma ihåg att sköta om. Enligt mig väger de två sista delarna mycket mera än den första. Mår man psykiskt dåligt eller känner man att man blir mobbad eller på något annat vis inte trivs i den sociala miljön så kommer arbetet definitivt att påverkas negativt. Allt vi gör styrs ju i grund och botten från våra hjärnor så mår vi dåligt betyder det också att vi inte presterar lika bra. Själv har jag alltid haft den attityden att arbetsmiljön ska vara bra för att jag ska jobba på en plats. När jag var yngre jobbade jag som kassa”tant” i en butik i min hemstad. Då jag var på jobb med mina vänner trivdes jag jätte bra, men genast jag var tvungen att jobba med ”de där jobbiga gnälliga tanterna” blev hela min kväll nästan förstörd och stämningen var inte alls den samma. Det slutade med att jag böt jobb. Nu i sommar ska jag börja på en ny arbetsplats där jag från många olika håll har hört att de är världens trevligaste människor på jobb och arbetsmiljön är trevlig, vilket ger mig en riktigt extra bra känsla inför sommaren!

På vilket sätt kan man då främja en god arbetsmiljö? Lindmark och Önnevik (116-117, 2011) förklarar att några enkla knep är att regelbundet utföra hälsokontroller på personalen, att ge råd om korrekta arbetsställningar (speciellt för sådana som sitter på en kontorsstol hela dagen kan jag tänka mig), att erbjuda god och hälsosam kost samt motion på arbetstid. Ett annat alternativ som jag vet att många får via arbetet är så kallade motionssedlar eller billigare gymmedlemskapspris. Vad som även kommer fram i boken är att stress påverkar arbetsmiljön i väldigt stor grad. I det stressiga samhället vi lever i idag så är det inte konstigt att många lider av utbrändhet eller inte trivs på sin arbetsplats. Motion och kost är då två enkla exempel på hur man kan hantera och minska på stressen.

Källa:

A. Lindmark & T. Önnevik (2011): Human Resource Management – Organisationens hjärta. Andra upplagan. Studentlitteratur

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Arbetsmiljöns betydelse

  1. redfelt skriver:

    Jag håller också med om att arbetsmiljön på arbetsplatsen skall vara bra. Ifall miljön är bra och fungerar har det inte heller någon betydelse var man jobbar, eftersom de kan ge dig den energin som behövs.
    Var dessa ”gnälliga” tanter också arbetare i butiken eller var de kunder? Om de var anställda förstår jag att de lätt blit en ganska ”skit” stämning om arbetskamraterna bara gnäller och gnäller. Det kan bli tungt i längden.
    Jag har aldrig riktigt förstått mig på ett evigt gnällande på diverse arbetsplatser. Visst kan det finnas ett par saker att gnälla eller klaga om eller kanske även många. Men det hjälper nog heller inte att inte göra något annat. Man kan väl ändå frsöka göra sakerna bättre genom att sats på arbetsmiljön så att alla skulle ha det lite roligare på jobbet 🙂
    /R

    • Sarina skriver:

      Ja dessa ”gnälliga tanter” jobbade med mig på arbetsplatsen. Man märkte genast när de gick omkring med en spänd min på ansiktet och det blev en riktigt spänd stämning på jobbet och genast också jobbigare att stå där hela kvällen med dem. Tycker det är sånt man ska kunna lämna hemma eller försöka hålla inom sig istället för att visa utåt när man jobbar inom kundservice-branschen, eftersom det väldigt lätt smittar och det är så genomskinligt. Kunderna påverkas också!

Kommentarer är stängda.