Low vs. High

Under den tredje föreläsningen fortsatte vi diskussionerna kring rekrytering och urval. Det som mest väckte mitt intresse under föreläsningen var begreppen High Road vs. Low Road. Dessa begrepp kan inom HRM betraktas som olika stilar eller strategier att behandla sina anställda och att driva företag.
I korthet går Low Road ut på att man ”behandlar sina anställda som produkter”, dvs. man har hela tiden koll på att företaget gör vinst. Vanligt med Low Road är t.ex. korttidskontrakt, låg anställningstrygghet, låga utvecklingsmöjligheter, etc. Med hjälp av dessa är det sedan lättare att sparka människor eller minska på arbetstimmarna då företaget går på förlust. High Road är egentligen det motsatta, dvs. då företagen satsar på sin personal. Man tar hand om deras välmående, man vidare utvecklar personalen, belönar dem, etc. Tanken med High Road är alltså att hela företaget skall utvecklas och bli bättre.
Uppenbarligen låter det senare nämnda mera lockande och bättre och många företag använder High Road strategin. Jag anser dock att det även kan vara effektivt att använda Low Road strategin i vissa branscher och företag. Till exempel inom restaurang branschen som är väldigt beroende av kunderna. Inom denna bransch behövs heller inte nästan någon slags utbildning och arbetstiderna och kontrakten kan vara mycket säsongmässiga. Speciellt inom t.ex. snabbmatsrestaurangerna kan Low Road vara effektivt, eftersom det knappast lönar sig att sätt mycket tid och pengar på personalen som för det första har en ganska liten lön och för det andra inte troligen har ett starkt personligt kontrakt till arbetet. Personalen arbetar kanske endast så mycket som krävs för att få sin lön och vill kanske inte över huvudtaget utvecklas.
Trots detta anser jag att en bra arbetsmiljö alltid får vilket jobb som helst att kännas lättare och roligare. Fastän själva företaget inte kanske sätter tid eller pengar på att utveckla eller skapa en god arbetsmiljö kan man ändå göra det med sina arbetskamrater. Jag har själv Low Road arbetserfarenheter och tycker ändå att atmosfären och miljön var ytterst trevlig. Detta beror också mycket på hurdana arbetskamraterna är och hur villiga de är att satsa på atmosfären. Fastän arbetet är oinspirerande eller tråkigt kan man alltid försöka upprätthålla eller sträva för en god arbetsmiljö, eftersom det underlättar arbetet.
Mina arbetserfarenheter med Low Road HRM har alltså varit helt bra och därför ser jag inte det som något dåligt. Jag är dock nyfiken över om någon annan har likadana upplevelser eller om någon har haft ytterst dåliga erfarenheter med Low Road?

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen, Urval och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.