Utbrändhet

Vi har hittills granskat brett ämnet Human Resource Management och efter att ha diskuterat motivation, belöning, urval och vad HRM egentligen är kommer vi nu till arbetsprocessen. Enligt Lindmark et. al. (2011:103) påverkar arbetsprocessen själva arbetet, hur det skall utföras, vem som utför arbetet och vilket arbete som skall utföras. Men av de teman som togs upp under föreläsningen 10.4 var liknande temat jag tog upp förra veckan i bloggen, alltså arbetsmotivation. Därför tänkte jag inte fokusera på arbetsmiljön utan snarare om stress.

Stress är något som troligen varje arbetare känner vid något skede av sin karriär, antingen i arbetslivet eller i privata livet. Det har ingen skillnad känner man sig stressad i arbetslivet eller hemma, stress påverkar båda faktorerna ändå. Människorna blir stressade av olika faktorer och alla individer hanterar olika den obalans som uppstår mellan s.k. stressorer. (Lindmark et. al. 2011: 118) Stressorer är faktorer som orsakar stress hos individen och som sagt dessa är olika för varje individ, de kan vara t.ex. psykologiska, fysiologiska eller sociala. (Lindmark et. al. 2011:118)

Hur man hanterar stress är inte alltid lätt, det är viktigt att känna sig själv och veta hur man kommer att reagera ifall man hamnar i en stressig situation. I arbetslivet kan långvarig stress leda till utbrändhet, utbrändhet räknas som en psykisk sjukdom och kan leda i värsta fall till att individen inte mer kan arbeta. (Työuupumus 2013) Utbrändhet är idag ett problem i det finska samhället och det är svårt att säga om utbrändhet leder till depression eller är orsakad av depression. (Mykkänen 2012)

I allmänhet tycker jag att stress och utbrändhet är ett aktuellt ämne och ett seriöst problem. Enligt Lindmark et. al. (2011:120-122) finns det fyra extra betydelsefulla faktorer för att förebrygga eller minska stress: motion, sömn, hälsosam kost och mental träning. Jag anser att det är viktigt att försöka hålla sig till en hälsosam levnadsstil, inte endast för att minska stress i arbetslivet utan för att i allmänhet ha ett balanserat liv. Inom HR-avdelningen är det viktigt att känna till stressymptomen och försöka se när någon arbetstagare inte mår bra eller behöver lov på grund av utbrändhet.

Källor:

Lindmark. A & Önnevik . T (2011): Human Resource Management – Organisationens hjärta, Andra upplagan, Studentlitteratur

Työuupumus, Työterveyslaitois, ttl.fi 2013 URL: http://www.ttl.fi/fi/terveys_ja_tyokyky/henkinen_kuormittuminen/tyouupumus/sivut/default.aspx (Läst 10.4.2013)

Työuupumus ei edelleenkään kelpaa sairausloman syyksi, Pekka Mykkänen 23.9.2012, Helsingin sanomat, hs.fi URL: http://www.hs.fi/tyoelama/Ty%C3%B6uupumus+ei+edelleenk%C3%A4%C3%A4n+kelpaa+sairausloman+syyksi/a1305600902583 (Läst 10.4.2013)

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Utbrändhet

  1. Niina Arppe skriver:

    Jag skriver under ditt inlägg Stella. Problemet med stress och utbrändhet är tyvärr att i alla fall är arbetsgivaren inte villig att åta sig problematiken eller så saknas kunskap och förståelse. Det handlar nämligen om stora summor för arbetsgivarens del, dessa investeringar. Från den moraliska aspekten är detat ju naturligtvis beklagligt och inte någons intresse på lång sikt. Med tanke på diskussionen ute i samhället om att förlänga tiden i arbetslivet går ju detta tvärt emot det. För att vi skall kunna fortsätta och trivas i arbetslivet över 63 års ålder måste åtgärder göras och flexibilitetn öka. Personligen kan jag rakt säga att med nuvarande arbetstakt och intensitet har jag ingen lusta tt fortsätta arbeta över pensionsåldern, såsåm den är nu. Och nu talar jag om för min egen del en framtida aspekt omfattande 26 år. Dyster tanke om inte flexibiliteten i arbetslivet ökar…

  2. Peter Björkroth skriver:

    Hoppas ni lyssnar på intervjun på Moodle… Om problem med t.ex mobbning.

    Peter

  3. Stella skriver:

    Arbetsgivaren tänker inte nödvändigtvis på sina underordnades bästa, bra resultat är det viktiga. På längre sikt är bra resultat förknippat med välmående, det blir dyrt för ett företag att ta in nya anställda då någon blir utbränd och måste ta en längre tid ledigt. Jag hoppas också att flexibiliteten ökar i framtiden och att vi antingen som arbetstagare eller arbetsgivare vet när någon medarbetare behöver hjälp.

Kommentarer är stängda.