KASAM

Jag diskuterade redan ganska långt i  uppgift 6 om hälsa och trivsel och om mina åsikter kring välmåendet på arbetsplatsen. Lindmark och Önnevik skriver om KASAM modellen i kursboken och jag fann detta som en intressant teori.

KASAM står för Känsla Av SAMmanhang och är en teori utvecklad av Aaron Antonovsky, en israelisk professor i medicinsk sociologi (1923-1994). Antonovsky studerade 1970 olika judiska kvinnor och hur de hade klarat av koncentrationslägren trots alla motgångar och bevarat sin hälsa. Enligt Antonovsky finns det salutogenes, hälsobringande faktorer. Människan är aldrig helt sjuk eller frisk utan befinner sig mellan dessa poler, och graden av känslan av sammanhang (KASAM) bestämmer var människan befinner sig.

KASAM innehåller tre olika komponenter.

  • Begriplighet – Att ha känslan av begriplighet innebär att man upplever världen som begriplig och strukturerad, inte som kaotisk och oförklarlig.
  • Hanterbarhet – Hanterbarhet står för att man anser sig förfoga över resurser för att klara påfrestningar som kan ge stress i livet.
  • Meningsfullhet – Meningsfullhet betyder att man har en känsla av delaktighet i världen och att det lönar sig att engagera sig.

Via den här linken kan man själv göra ett KASAM-test och se resultaten omedelbart. http://salutogenes.nu/OMkasam.shtml  På sidan finns också information om hur man tolkar testet. Jag gjorde också själv testet och fick fundera på frågor jag inte tidigare tänkt på.

Med tanke på välmående på arbetsplatser är detta ett bra sätt att till exempel diskutera företagets utvecklingssamtal, som det talades om i intervjun. Testet berättar skilt om de olika områden och får man låga poäng på något av dem kan man fundera hur man på arbetsplatsen kunde utveckla atmosfären eller arbetsuppgifternas betydelse för att finna motivation och höja känslan av samhörighet Ett högt KASAM och en stark känsla av sammanhang ger en person goda förutsättningar att hantera utmaningar.

Maria Flemmich

A. Lindmark & T. Önnevik (2011): Human Resource Management – Organisationens hjärta. Andra upplagan. Studentlitteratur

http://sv.wikipedia.org/wiki/Känsla_av_sammanhang

http://salutogenes.nu/OMkasam.shtml

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.