Belöning & bestraffning

Inom företag används både belöningar och bestraffningar som metoder för att öka arbetarnas motivation. Om du är produktiv blir du ofta belönad med högre lön, om du gör riktigt dåligt ifrån dig en längre tid finns det en risk för att du snart är arbetslös. ”Tulos tai ulos” skulle man kanske säga på finska. Visst fungerar dessa metoder till en viss punkt, men är de de bästa sätten att gå till väga för att höja på arbetarnas produktivitet?

På min egen arbetsplats finns det inget belöningssystem, men man måste hela tiden vara på tårna för att inte bli bestraffad. I vårt arbete har vi ett resultatmål som dagligen måste uppnås, och de som inte lyckas uppnå detta mål under en viss period får ofta sparken. Detta system motverkar produktivitet enligt mitt tycke, då det inte finns någon chans att bli belönad för väl gjort arbete. Själv går jag även där ribban är som lägst och gör det som krävs för att uppnå resultatet, men inget utöver det fastän det vore lätt att nå mycket bättre resultat.

Jag talade tidigare även om Dan Pink och hans idé om hur de traditionella belöningssystemen inte fungerar som vi tror. Han menar att alla människor har ett behov att vara självständiga, att utöva skicklighet och att utveckla sina förmågor samt att få arbeta för någon större orsak än för sig själva. Om ett företag då ger de anställda utrymme att arbeta självständigt och förverkliga sig själva kommer de att få mycket mer ut av dem än om de använde sig av mer traditionella sätt att belöna och bestraffa dem.

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.