Stress

Ett av mina första jobb var telefonförsäljning, jag orkade göra det 10 dagar. För mig var miljön otroligt stressande eftersom allt var så kontrollerat. Man fick en baslön men lönen var beroende av antalet sålda produkter. Dessutom räknades kontakter/minut och naturligtvis lades det också vikt på hur man pratar. Det fanns också en ständig press att prestera hela tiden eftersom om man inte sålde tillräckligt ’’den bättre produkten’’ fick man inte mera fortsätta med den. Med den andra produkten var också lönen annorlunda och den var mer beroende av försäljningen. På en sådan arbetsplats är det super viktig att man kommer bra överens med sina arbetskompisar och har en bra ’’team spirit’’. Det är vanligt att man har alla möjliga ’’bästa säljare’’ och ’’bästa kontor’’ tävlingar men jag tycker att de inte räcker långt om man inte har en inre motivation eller entusiasm för jobbet.

Senare har jag också gjort ett annan slags försäljningsjobb där man efter varje gång meddelade sina resultat till chefen. Där fick man också en baslön men den ju mera man sålde desto bättre timlön fick man (till ett visst belopp). Det var relativt lätt att få den mittersta lönen men den högsta var ibland jätte svårt att få. Jag tyckte att också denna metod var ganska stressande eftersom man var så mycket beroende av dagen och yttre faktorer i butiken där man sålde. Naturligtvis hjälpte detta system att prestera och kämpa hela tiden men man hade ofta en liten ’’stress’’ på jobbet, speciellt om det var tyst. Det var ändå roligt att se att resultaten följdes också ’’på ett positivt sätt’’. Förutom att det ordnades tävlingar skickades det ibland t.ex. presentkort som överraskning när man hade fått fina resultat.

Jag har märkt att för mig passar bäst ett jobb som har en lön som inte är beroende av ’’yttre faktorer’’. Hur som helst tycker jag att det är super bra att ha bonus-system som tar i beaktande hela ’’teamets’’ försäljning. Eftersom jag inte behöver meddela mina personliga resultat varje gång utan jobbar med ett team har motivationen ökat och stressen minskat.  Jag har ändå märkt att jag vill sälja så mycket som möjligt, men inte för lönens skull. Jag vill utvecklas i mitt jobb och lära så mycket som möjligt eftersom jag gärna skulle jobba med liknande uppgifter också i framtiden.

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Stress

  1. annifors skriver:

    Jag håller med om det sista du skriver. Jag har också arbetat i tre år som försäljare, och jag presterade mycket bra, inte bara inom det egna huset, utan jämfört med alla andra butiker i landet också. För mig var det inte lönen, utan det var tävlingen. Även om jag är medveten om att många andra inte brydde sig att kolla hur de låg till ”statistiskt i Finlands försäljning” var just den här kollen något som motiverade mig mycket. Jag är en tävlingsmänniska rakt igenom. Nåväl, någon månad innan jag slutade och flyttade från orten, hade de ändrat sekretess systemen så att enbart de personer högre i hierarkin på arbetsplatsen hade tillgång till statistiken. Min motivation sjönk av den ovannämnda orsaken, men också för att man blev klassad som en andra-hands försäljare åt vilken information var farligt att ge eftersom den då kunde läcka ut. Suck.

Kommentarer är stängda.