Belöning & Motivation

Det finns flera olika områden inom HRM och arbetsprocessen. Till arbetsprocessen hör till exempel områden som stress, trivsel, motivation, hälsa, osv.  Alla dessa olika faktorer är ju naturligtvis viktiga och man måste ta hänsyn till dem alla. Trots detta, tror jag att huvudfaktorn till effektivt arbetande är motivation. En motiverad arbetare är höst antagligen effektiv, positiv, och trivs på arbetsplatsen, medan en omotiverad kan vara trött, känna sig stressad och kanske även deprimerad. Så här svart och vitt är det såklart inte alltid, men mitt poäng är att motivation kan ha en kraftig effekt på arbetarna. Motivation kan fås och nås på flera olika sätt, men oftast blir man motiverad genom belöning, eller hur?
Det finns både materiell och immateriell belöning. Materiell belöning är kanske det som är mera självklart och märkbart, dvs. något fysiskt som t.ex. löneförhöjningar eller gåvor. Immateriell belöning är belöningar som ges på andra sätt, t.ex. vidare utbildning, feedback, förmåner, arbetstidsarrangemang och karriärplanering. Arbetaren kan alltså belönas på olika sätt, och allt som har en positiv inverkan på arbetstagaren kommer höst antagligen att påverka och höja motivationen.
Jag har själv fått både materiella och/eller immateriella belöningar på alla mina arbetsplatser. Jag ser inget negativt med belöningar och t.o.m. lite positiv feedback som ”du gjorde ett bra arbete idag” kan få en arbetare att må och trivas bättre på arbetsplatsen. Detta kan även ha en inverkan på arbetstagarens självförtroende, vilket även är positivt. Alla arbetsgivare har kanske inte så stora resurser för tillfället att ge arbetstagarna materiella belöningar och därför anser jag att man därför ska satsa extra mycket på immateriella belöningar. Om belöningar är avgörande för att en arbetare ska vara motiverad tycker jag att det är viktigt att sätta vikt på detta.

/R

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.