Om naturaförmåner

Som jag nämnde i mitt förra inlägg behöver inte all belöning ske i pengar. Lika bra kan ett företag belöna sin personal med olika naturaförmåner såsom gratis specialsjukvård, lunchsedlar, gymnastiksedlar osv. Dessa naturaförmåner kostar företaget skjortan, men det är just dessa förmåner som bidrar till arbetstrivseln samt imagen som arbetsgivare. Visste du att en namngiven parkeringsruta i företagets p-hall som finns inom centrumområdet i Helsingfors kan vara värd 50.000€?

Vissa naturaförmåner anses vara beskattningsbar inkomst och andra inte. Skatteverket fastställer årligen dessa förmåner samt deras värden (månatliga summan som automatiskt dras av från personens lön). Exempelvis ett mobilabonnemang som används även till privat bruk bekostad av arbetsgivaren kostar arbetstagaren 20€/månad.

Sedan finns det naturaförmåner som är skattefria för arbetstagaren.Vilkoret för denna skattefrihet är att förmånen ska vara skälig, sedvanlig och tillgänglig för hela personalen. En bra tumregel är: ifall förmånen är personlig så betalar du skatt på den.

Om man på företagets huvudkontor i Borgå (heja!) njuter av färska frukter varje morgon ska personalen på Rovaniemi eller vilket annat lokalkontor som företaget verkar på ha tillgång till exakt samma förmån för att den ska vara skattefri. Andra skattefria förmåner kan vara gratis specialsjukvård, kaffeautomater, märkesdagsgåvor, s.k. ”liikuntasetelin” gemensamma parkeringsplatser, massörstjänster osv.

En intressant detalj är lunchsedlarna, dessa betalar arbetstagaren skatt på. Ifall arbetsgivaren anvisar en lunchplats till hela sin personal som denna förbinder avtal med om subventionering så är lunchen skattefri. Arbetstagaren står sedan själv för den resterande delen av lunchpriset.

Ett undantag är personliga nätanslutningar (bekostad av arbetsgivaren) till hemmet som nuförtiden anses vara så ”mainstream” att man inte längre beskattar dem. Likaså beskattas inte arbetsredskap såsom jobbdator eller iPads, men nog jobbtelefonen (abonemmanget) som tidigare nämnts ovan. Om personen dock bevisligen endast använder detta abonnemang till jobbrelaterade samtal befrias hen från skatt.

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.