Stress och utbrändhet

De flesta uppfattar ordet ”stress” som något negativt, men det intressanta är att stressreaktionen hos mänskan var egentligen från början något positivt. Stress är alltså en sorts vidareutveckling på flykt och kamp-instinkterna som funnits med oss sedan urminnes tider. Men i dagens västerländska samhälle behöver vi sällan varken fly eller slåss, vilket gör åtminstone negativ stress helt onödig för mänskan. Negativ stress är alltså långvarig daglig stress. Positiv stress däremot kan vara till fördel för oss. Positiv stress är kortvarig stress som höjer koncentrationsförmågan och ökar produktiviteten. Man kan uppleva positiv stress till exempel före en presentation, vilket oftast leder till att man presterar bättre.

Det sorgliga är att stress och utbrändhet oftast inte tas på allvar, åtminstone inte i Finland. Psykiska problem som utbrändhet ses inte som lika allvarliga som fysiska problem, vilket leder till att personer som blir sjukskrivna på grund av utbrändhet ofta får utstå kollegornas misstankar om att man bara låtsas vara stressad. Vissa tycker till och med att man inte borde få sjukledigt på grund av utbrändhet. Sådana här problem tror jag att till en viss del beror på vår kultur. I Finland ses olika psykiska problem som något skamligt som man borde skämmas för. Medan i USA till exempel är det väldigt vanligt att gå på terapi och också öppet tala om terapin, vilket aldrig skulle hända i Finland. Man skulle bara bli stämplad som en galning om man medgav att man går i terapi.

Här finns förresten enkla förklaringar på vad stress egentligen är osv. (ljudklippet): http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5479728

Det här inlägget postades i Arbetsprocessen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.