Belöning

Veckans tema är då belöningar av olika slag. Skall man ge materiella eller immateriella belöningar? Immateriella belöningar kan vara beröm av olika slag samt till exempel en befordran. Materiella belöningar är förstås pengar i dess olika former. Löneförhöjning, bonusar som kan vara både pengar och andra förmåner. Olika förmåner kan vara allt från en telefon, bil eller att få ha företagets kreditkort. Vilket är då bättre att använda sig av immateriella eller materiella belöningar. Om jag tänker för mig själv blir det nog lätt materiella. Pengar säger mera en ord. Hellre får jag en löneförhöjning än en ny titel. Kan dock tänka mig att det för till exempel äldre människor är viktigare med beröm och titlar, om de redan har en bra lön, eller en lön de är nöjda med.

Varför skall man då ha belöningar av olika slag? Skall man använda sig av piska eller morot. Piska i form av olika krav och hotelser om man inte gör sitt jobb eller om man inte når till vissa mål så händer det vissa återverkningar. Det säger väl sig självt att moroten innebär bättre atmosfär på jobbet. Det känns roligare att få ett pris för ett jobb som är väl gjort än att man undviker att något dåligt händer.

Ett exempel på då arbetstagarna säger emot är olika sags strejker som till exempel flygbolaget Lufthansas strejk som man kan läsa om på hs.fi den 21.4.2013. Arbetstagarna strejkar i hopp om att få högre löner. Detta är ett sätt för arbetstagarna att ha em viss sorts piska. De använder sin jobbinsats som morot och hotet är att gå i strejk dvs flygbolaget är tvungna att ställa in resor dvs de går miste om pengar.

Det finns olika sätt att både belöna, och inte belöna sina arbetstagare. Sist och slutligen tror jag ändå att i slutändan lönar sig morötter bättre än piskor.

Källa:

http://www.hs.fi/kotimaa/Lufthansan+ty%C3%B6ntekij%C3%A4t+taas+lakossa++ainakin+16+Suomen-lentoa+peruttu/a1366508830604

Det här inlägget postades i Belöning. Bokmärk permalänken.