Höja pensionsåldern?

Förra veckan undrade gästföreläsaren vad vi som studerande tyckte om tanken att höja pensionsåldern. Jag själv tycker att det är en bra idé, men bara ifall man samtidigt också förkortar arbetsdagarna och kanske arbetsveckan också. Jag tycker att man borde höja pensionsåldern för att människan är skapad så att man behöver känna sig behövd, man behöver ha mål i livet och man har behov av att känna sig som en del av en gemenskap. Alla dessa behov får man enligt min mening uppfyllda genom att arbeta (med något man tycker om förstås).

Ensamhet är ett stort problem bland pensionärerna i Finland och en förhöjd pensionsålder skulle motverka detta, i och med att man skulle vara med i arbetsgemenskapen en längre tid. Samtidigt är en förhöjd pensionsålder bara realistiskt ifall arbetsdagarna förkortas, annars kommer vi troligtvis att se en ökning i både fysiska och psykiska problem bland arbetsdagarna för att arbetslivet skulle bli för påfrestande. Dessutom tror jag också att arbetstagarna skulle vara mer effektiva den tiden de är på jobbet ifall arbetsdagarna var kortare, för de skulle ha mer tid för vila och återhämtning efter jobbet.

Jag hittade en artikel om hur man borde förlänga karriärerna. Enligt artikeln skulle de flesta inte höja pensionsåldern, utan istället förkorta studietiden. Detta är inte heller ett bra alternativ enligt min mening, åtminstone ifall det resulterar i att studerande tvingas studera ännu snabbare. Mina argument är för det första att inlärning tar tid. Det andra argumentet är att ifall man måste studera väldigt snabbt hinner man inte jobba på sommaren eller vid sidan om, och det är omöjligt att leva på enbart studiestödet. Ifall studietiden skulle förkortas borde man i så fall höja studiestödet rejält så att man kan leva på det. Man borde troligtvis också ändra undervisningen så att studerandena hinner lära sig även om takten är väldigt snabb.

Kysely: Enemmistö ei halua nostaa eläkeikää, mutta nipistäisi opiskeluajoista: http://yle.fi/uutiset/kysely_enemmisto_ei_halua_nostaa_elakeikaa_mutta_nipistaisi_opiskeluajoista/6427639

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Höja pensionsåldern?

  1. annifors skriver:

    Intressant! Jag är av samma åsikt! 🙂

  2. Niina Arppe skriver:

    Detta är nog mycket beroende av arbetet som man utför. Jag skulle inte vilja bli behandlad av en 75-årig läkare eller sjukskötare. Faktum är att ålderdomen tar sin tribut på människokroppen på ett eller annat sätt. Även om arbetet inte är fysyskt krävande blir minnet sämre, fysiken om inte sämre, då åtminstone lånsammare, reflexerna försämras och även den mentala kapaciteten kan försämras. Månne inte männsikor som arbetat över 40 år är värda sin pension, däremot är pensionssystemet förlägat, men det är en annan stor och besvärlig diskussion.

Kommentarer är stängda.