Diskriminering

I arbetskontraktslagen nämns det att diskriminering är olagligt och att alla måste behandlas rättvist och på samma sätt, även under rekryteringsprocessen. Arbetstagaren måste kunna motivera vid behov sitt val om det misstänkts att beslutet fattats på felaktiga grunder som t.ex. kön, ålder, religion, språk, åsikt (Taloussanomat 2007). Jag anser det svårt att få reda på när en arbetsgivare gjort sitt val på ”felaktiga” grunder, det är något som kan vara mycket svårt att bevisa. Dock tycker jag att rekryteringsmetoderna kunde utvecklas på tanken om att minska åtminstone omedveten diskriminering.

Hur kan vi alltså upptäcka då diskriminering skett under en rekryteringsprocess? Redan genom att se på annonser kan vi ibland påpeka att arbetstagaren nämnt en viss ålder i ansökan: ”Vi söker en under 30-årig…”. Dock tycker jag att det är ovanligare idag.  Kan vi efter en arbetsintervju helt säkert veta på vilka grunder valet gjorts? Fastän det står i lagen att all slags diskriminering är förbjudet så tror jag ändå att olika typer av diskriminering. Jag har märkt att t.ex. i arbetsannonser i Kanada påpekas det ofta att man inte anställer på dessa typs felaktiga grunder, men dock tror jag att t.ex. nationalitet eller språk påverkar deras val rätt så mycket.  Om de t.ex. söker någon med bra kunskaper i engelska tror jag att flera arbetstagare istället anställer en kanadensare med engelska som modersmål, än en immigrant som talar flytande engelska men som inte har det som modersmål.  Jag förstår om detta påverkar valet, men språket borde inte få vara den avgörande faktorn.

På tal om löneskillnader mellan män och kvinnor, tycker jag att detta också borde motiveras på något sätt. Som vi diskuterat under föreläsningen kan det finnas ett antal olika skäl till varför det är så, men ändå fattas det en motivering.

Tänk om arbetsgivaren inte skulle få veta den arbetssökandes ålder, kön, religion eller motsvarande, förrän arbetsintervjun? Detta kunde åtminstone minska arbetsgivarens fördomars påverkan på rekryteringsprocessen och kanske hjälpa denne att koncentrera sig på arbetssökandes färdigheter och erfaranden.

Vartiainen, Saara Kauppalehti 2007. Mitä jos työpaikka meni sivu suun syrjinnän takia?. Taloussanomat, 27 juli. URL: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2007/07/20/mita-jos-tyopaikka-meni-sivu-suun-syrjinnan-takia/200717480/139.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.