Finlands arbetsliv bäst i Europa 2020?

Angående välfärd och trivsel på arbetsplatsen, tar jag i detta blogginlägg upp Arbetslivet 2020-projektet.  Under ledning av arbetsminister Lauri Ihalainen färdigställdes i maj 2012 en strategi för utveckling av arbetslivet som inleddes i april 2013.

Avsikten med projektet är att sammanföra olika aktörers arbetslivskompetens så att arbetsplatserna lättare än tidigare ska finna ett stöd för sitt eget utvecklingsarbete. Avsikten är att stärka och genomföra en hållbar ekonomisk tillväxt, sysselsättning och konkurrenskraft. Enligt arbets- och näringsministeriet måste arbetslivet utvecklas på ett flexibelt sätt så att människorna vill och förmår fortsätta att arbeta längre än förut. Det ambitiösa målet är, att år 2020 har Finland det bästa arbetslivet i Europa. De centrala arbetslivsaktörerna bl.a. arbetsmarknadsorganisationerna, arbetarskyddscentralen, arbetshälsoinstitutet och Tekes deltar i arbetet och erbjuder hjälp och verktyg åt företagen.

Säkert alla företag har sina brister, vissa större och andra mindre. Det blir intressant att se hurdana mål olika företag kan sätta för sig själva och i vilka saker de kunde bli bättre på. Stödet som olika enheter nu bjuder på främjar säkert olika företag att kolla lite extra på organisationens och arbetstagarnas tillstånd. En flexibel arbetsmiljö kan t.ex. betyda olika saker och tolkas på olika sätt på olika arbetsplatser. Vad allt kunde detta innebära i ett företag och hur ser arbetstagarna på saken jämfört med arbetsgivarna? Hur kan detta uppnås i samarbete och vad kan man lära sig av andra företag?

Man kan delta i diskussionen ”Hurdant är ett bra arbetsliv?” till 16.6. på Facebook eller på dinasikt.fi.

Delta i diskussionen på Facebook: www.facebook.com/SuomenTyoelamanArvot2020 (på finska)

Delta i diskussionen på forumet dinasikt.fi: www.otakantaa.fi/sv-FI/Projekt/Projektet_Arbetsliv_2020_I_Finland_skapas_Europas_basta_arbetsliv

Källor:

http://www.tem.fi/?89507_m=110114&l=sv&s=2467

http://www.tem.fi/index.phtml?89507_m=110114&l=sv&s=2467

http://www.tem.fi/index.phtml?l=sv&s=4698

http://www.tem.fi/index.phtml?89507_m=110220&l=sv&s=2467

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.