Gästföreläsning

Som kommentar till Zlatan och transfern till Barcelona, det sades att Pep tyckte att alla skulle vara lika och att Zlatan inte fick tillräckligt med speltid, 46 spelade matcher på säsongen 2009-2010. Ganska mycket skulle jag säga om man jämför med Messis 53. Då kan man ju tolka själv hur mycket bullshit det finns i boken Zlatan. Tvivlar att Pep, som anses vara en av de bästa tränarna på sistone, kan kritiseras för sin ledarstil. Tror mer på att det är fel på Zlatans mottaglighet.

Angående samarbetsförhandlingar, nog är det ju så bara att företagen är byggda för att ge arbetsplatser och göra vinst. Då måste ju nog företagen få gå den väg de tycker är bäst. Är det så att jobb försvinner för att man skall kunna konkurrera på marknaden och motalternativet är att inte säga upp människor, inte kunna konkurrera på marknaden och sen gå i konkurs. Då väljer jag att det finns lite jobb istället för ett konkursbo. Visst är det bra att det finns dom som försöker påverka, i form av minimilöner och så vidare bortåt, men inte är det väl för nationens bästa heller att det finns bara bolag som kommer att gå i konkurs. Automatisering och effektivering är A och O, vid sidan om produkten/tjänsten, kvalité och pris, för att kunna konkurrera på marknaden. Visst är det synd att arbetsplatser försvinner och människor sätts i svåra ekonomiska situationer, men å andra sidan så är det svårt att komma fram med mera arbetsplatser när det är billigare att automatisera. Ingen skulle knappast vilja gå tillbaka till att hacka med hacka i gruvor eller att leka bonde utan maskiner, och samtidigt få 15€ i timmen i lön. Jag har ingen lösning, men vill bara uttrycka min förståelse för automatisering och effektivering.

Ja men en intressant gästföreläsning.

Christoffer

Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Gästföreläsning

  1. Niina Arppe skriver:

    Du har så rätt Christoffer! Utan effektivering har vi ingen chans i konkurrensen. Det däremot som företag kunde och borde fokusera sig på är hur ex. samarbetsarbetsförhandlingar sköts och vilka alternativ finns att ta till innan man når den punkt att uppsägningar är det enda alternativet. Tyvärr, med egen erfarenhet, tycks det ofta vara lättare att stoppa huvudet i busken och hoppas på det bästa tills en punkt utan återvändo är nådd. Sedan när samarbetsförhandlingarna är en realitet kan eller vill man inte handskas med dem på ett för alla bra sätt. Arbetsgivaren vill få det obehagliga undanstökat, utan att kanske alltid fästa uppmärksamhet vid hur man kan stöda dem som får gå och hurdant stöd de som blir kvar behöver. Dylika omvälvningar är alltid svåra för alla parter. Här måste till och med jag medge att bland annat Nokia klarat av detta överraskande bra. De har satsat på olika stödpaket för de uppsagda för att underlätta deras arbetssökande och arrangerat öven stöd för dem som blir kvar. Detta är något som en stor del av arbetsgivarna missar, tyvärr. Ett tydligt utvecklingsbehov på denna punkt i mitt tycke.

  2. Alex skriver:

    Håller fullständigt med dig om Zlatan. Okej han är en mycket bra spelare ,men om Pep’s Barcelona vann 3 spanska mästerskap,3 Copa del Rey, 3 Spanska Supercup segrar, CL 2gånger, UEFA Super Cupen 2 gånger och klubblags VM 2 gånger. Så säger det lite mera än vad Zlatan. Faktumet är att hans mentalitet har skapat problem i varje ”arbetsplats” och att han byter klubb i samma takt som andra en studerande avlägger tenter. Därför ä kan han ej klaga på att han inte platsade i Barcelona FÖR kollektivet(spelarna) är bundna TILLSAMMANS till sina mål. Det finns inte plats för en diva som inte är villig och binda sig. Snarare är det så att fotbollsspelare vill till Barcelona och inte bort därifrån.

    h. inte en ”fan” av Barcelona

Kommentarer är stängda.