Belöning å sånt.

Prestationslön och provisionslön, samma sak? Det beror väl på hur företagen definierar lönen inte hur den i teorin är. Om företag X säger att det är prestationslön så är det väl prestationslön och säger företag Y att det är provisionslön så är det så. I mitt huvud är provision och prestation grundat i samma sak. Du gör en viss mängd arbete och får lön enligt det. Men å andra sidan så låter det som att provision är att du får en del av t.ex. försäljningen medan prestation är att du får extra beroende på hur mycket arbete du gör. Och allt detta sker utöver grundlönen.

Angående bedömningen så är ju kraven på arbetaren redan definierade i delvis kontraktet och delvis i prövotiden. Klart det att det måste finnas krav på en viss mängd arbete eller vilka arbetsuppgifter som hör till själva arbetet. Människan är ju i grund och botten lat, meaning utan kontroll, belöning, bedömning skulle inte arbetet bli gjort.

Jag tycker att det hela tiden måste ske en bedömning från olika håll för att en utveckling skall vara möjlig. Hur denna bedömning sker är ju helt en annan sak, det kan vara i form av diskussion om arbete mellan arbetare, feedback från chefer, eller videoövervakning. Fast detta skulle få en Big Brother effekt tror jag nog att det är viktigt med en sådan kontroll för att man i efterhand kan reda ut misstag eller olyckshändelser osv. När jag kör truck på IKEA finns det säkert alltid någon kamera som ser vad man gör, men det viktigaste är fortfarande att allt arbete blir gjort under dagen inte att man hela tiden sliter som en varg. Om det händer något meddelar man, behöver man hjälp frågar man efter den. Vad jag vill säga är att kontroll och övervakning är viktigt men att man skall få sköta sitt jobb. Övervakningen är viktig för att reda upp säkerhetsproblem och olyckshändelser, man behöver inte se det som en Big Brother grej.

// Christoffer

Det här inlägget postades i Belöning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Belöning å sånt.

  1. Niina Arppe skriver:

    Heja Christoffer! Jag skriver sååååå under ditt inlägg. Visst behövs övervakning, men nog skall man ha arbetsmoral också! Själv grämer jag mig över om ngt blir ogjort av en eller annan orsak. Helst vill jag få allt undanstökat så fort som möjligt så har man bra fiilis efter det! Sen kan man ju också ta kaffepaus med gott samvete! =)

Kommentarer är stängda.