Nu kör vi

Skrivet av Fredrik Nilsson

Kulturanalys med inriktning mot etnologi och folkloristik, kan det vara något? Eller riskerar ämnena en utspädning, etnologi respektive folkloristik light? Frågorna är säkert många och oron kanske påtaglig när etnologi och folkloristik vid Åbo Akademi ökar sin samverkan genom en gemensam utbildningssatsning på grundnivå. Grundhållningen är att ämnenas gemensamma bas i kulturanalys möjliggör fördjupning och breddning snarare än utspädning. Etnologins intresse för exempelvis materialitet och folkloristernas intresse för, till exempel, genrer och berättande förenas i ett gemensamt fokus på hur kulturellt formade föreställningsvärldar uttrycks, tar form, förhandlas och förändras. Dessutom finns det ytterligare en gemensam grundsten: Ämnena slår ett slag för det lustfyllda lärandet och, för att tala med den svenska idéhistoriken Sven-Eric Liedman, ett kunskapssökande som påminner om ett oändligt äventyr.

One thought on “Nu kör vi

  1. Om du kommit in i det här fältet får du glömma utgången. Men knappast kommer du att söka efter den. Att ämnen så nära varandra ska kommunicera intimt tycker jag däremot är närmast obligatoriskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *